No audio device installed

View previous topic View next topic Go down

No audio device installed

Post by houndmom on 28th November 2010, 1:24 am

My daughters HP dv6500 has a red X on the speaker icon. I have done everything i can think of to make it work.
I have:
1. checked in Device manager (does not show there)
2. Tried installing previous driver from Hp site(sound worked until reboot)
3. Used troubleshooters (microsoft fix-it, hp)
4. microsoft answers
5. tried reinstall of deiver from the recovery disk from original install.
6. checked in setup and sound is enabled

I hope someone has an idea that will make the sound continue to work after reboot. I have found many have had this problem.
Thanks for any help!! Sad tearing


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 29th November 2010, 2:46 pm

Hi,
Did you tried AC'9 Realtek driver ? HD Audio driver ? Smile Try that one too.



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 29th November 2010, 5:16 pm

Now the computer seems to be caught in a loop. When I stopped working on it last night I could not get it to stop this loop except in safe mode. I can log on and get to the desktop for about a minute and then the computer shuts down and begins this over and over.
I have checked for malware but have found nothing. Could this still have to do with the driver situation?


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 29th November 2010, 7:28 pm

Try to Repair Windows..



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 29th November 2010, 8:05 pm

Thanks I'll try this when I get home from work. Yikes


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 30th November 2010, 1:51 am

Sound still not working. This is the error I got when I restarted the computer from windows repair.


Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.0.6002.2.2.0.768.3
Locale ID: 1033

Additional information about the problem:
BCCode: fe
BCP1: 00000008
BCP2: 00000006
BCP3: 00000001
BCP4: 872D3988
OS Version: 6_0_6002
Service Pack: 2_0
Product: 768_1

Files that help describe the problem:
C:\WINDOWS\Minidump\Mini112910-03.dmp
C:\Users\Lia\AppData\Local\Temp\WER-57283-0.sysdata.xml
C:\Users\Lia\AppData\Local\Temp\WER3A03.tmp.version.txt

Don't know if this helps or not.. what next?
Thanks for your help!!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 30th November 2010, 1:56 am

Sorry for the double post.
I also forgot to post the driver information I got before reboot yesterday.
Name Conexant High Definition SmartAudio HD2
Manufacturer Conexant
Status OK
PNP Device ID HDAUDIO\FUNC_01&VEN_14F1&DEV_5045&SUBSYS_103C30CF&REV_1001\4&887B936&0&0001
Driver c:\windows\system32\drivers\chdrt32.sys (4.36.7.0, 184.00 KB (188,416 bytes), 3/3/2008 10:32 AM)


Driver Version:4.36.7.61
Driver Date: 6/18/2008


When I try to reinstall this driver I get a message that it is still there but just won't work or show up in device manager. Still says no audio input installed.


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 30th November 2010, 7:37 pm

Hi, with BSOD message you'll have to contact Capn.Jack Sparrow.

Try old driver - here



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 1st December 2010, 2:02 am

I got the message "Driver installation failed, Media was not found".
What next?
Do you think it would help to reformat? It seems to have to do something to do with updates, from what I have been reading...
Thanks!!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 1st December 2010, 3:23 pm

It doesn't make sense.. You have audio and driver doesn't mach. That's kind a weird problem i didn't have before. Install Service pack 3!



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 1st December 2010, 8:02 pm

I thought it was wierd too, that's why I went to the experts. Honored
Is there a service pack 3 for vista?
sorry I thought I told you it was Vista 32 bit.
Thanks!!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 1st December 2010, 9:12 pm

I tough we talking about XP. Okay, lets try both of this :
http://www.filecluster.com/Drivers/Sound-Cards/Download-Realtek-High-Definition-Audio-for-Vista.html
http://www.filecluster.com/Drivers/Sound-Cards/Download-Realtek-AC-97-Drivers-for-Vista.html

First you have to go to Add or Remove Programs and remove next software you installed before :

  • Realtek ACí97

  • SigmaTel

  • SigmaTel

  • Creative Audigy

  • Conexant HD Audio


Than, restart computer. Now you can start installing new drivers i gave you.



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 2nd December 2010, 1:39 am

Still did not work. I keep getting the message unable to find media device.


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 2nd December 2010, 6:22 pm

Than we have some hardware issue. You should try to reinstall Windows firs, or use Windows 7 if you have CD. If you still have problems with sound, than you have to change hardware.



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 2nd December 2010, 6:27 pm

Okay, Thanks Nazzgull. I'll do the Vista reinstall when I get home from work this afternoon. I'll let you know what happens.


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 2nd December 2010, 6:30 pm

Okay. I wish you luck



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 2nd December 2010, 8:36 pm

Oh, i forgot, lets try one more solution, use Microsoft Fix It Center from this page :
http://fix-it-center.en.softonic.com/universaldownloader-launch



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 3rd December 2010, 4:03 pm

I reinstalled the Vista OS, recovery disks would not work so I had to use shadow copy. (Computer wouldn't show DVD drive when I opened My Computer option.)

Still no sound, got started with updates last night.
The Conexant and Smartaudio programs show in add remove programs, but not in device manager.
I haven't tried to see if the DVD/CD drive will work with a since OS reinstall.

Could the CD/DVD have not been working due to not having sound? I could hear the drive spinniing, but it just didn't show the drive letter F: or give the option pop up.
Thanks!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 4th December 2010, 11:38 am

Okay, just uninstall that Conexant and Smartaudio from your computer. Than try :
http://www.filecluster.com/Drivers/Sound-Cards/Download-Realtek-High-Definition-Audio-for-Vista.html
http://www.filecluster.com/Drivers/Sound-Cards/Download-Realtek-AC-97-Drivers-for-Vista.html

If that won't help, use Microsoft Fix It Center which i gave you in post above, you'll have options inside for Sound problems, CD/DVD problems etc.. Just click on one, and click on RUN.



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 4th December 2010, 2:57 pm

I have finished the reinstall. CD/DVD drive works fine, still no sound. I have tried the uninstall an microsoft fix it. The fix it just says there is a problem but unable to fix. The solutions given are what we have done already.
I think I will get an external sound card and try that. What do you think?
Thanks!!!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 4th December 2010, 3:28 pm

External sound should work. I don't get what problem do we have. Can you get me a screenshot of Fix It ? What message you got from that software ?



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 5th December 2010, 5:34 pm

This is a screenshot of the device manager:



this is the finished report from Microsoft FixIt, I did not get the error message this time:
Sound Playback and RecordingPublisher details

Issues found
Check audio deviceCheck audio device
There might be a problem with your audio deviceNot fixed
Rescan devicesSucceeded
Uninstall deviceSucceeded


Issues foundDetection details

6Check audio deviceNot fixed

There might be a problem with your audio device
Rescan devicesSucceeded

Check for changes in available devices
Uninstall deviceSucceeded

Assign drive letters to all drives that do not have drive letter


Detection details

Installed audio devices
This file contains the details stored in the registry for all installed
audio devices.



File Name:AudioDevices.reg


Collection information
Computer Name: LIA-PC
Windows Version:6.0
Architecture:x86
Time:12/5/2010 12:09:07 PM

Publisher details

Sound Playback and Recording
Troubleshoot problems that prevent your computer from playing or recording
sound.
Package Version:2.1.2.20101104
Publisher:Microsoft Corporation

From this I am guessing the sound card may be bad.
Thanksfor all your help.
I'll let you know if the external works.


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 5th December 2010, 6:16 pm

Yup, you have some serious problem with Sound Card.. Thanks for info.



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 6th December 2010, 1:51 am

Yeah That's what I was afriad of...

I bought a SoundBlaster X-Fi Go! Pro external sound card for it today. I have been trying to get it to work all day. I can see the animation in the volume bar bouncing up and down, but can not hear the sound.

Also the CD / DVD drive has been blinking in and out of the computer options window (working intermitently). So now I wonder if it is crapping out altogether... I am begining to think it is a lost cause.
Thanks for trying to help!!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 6th December 2010, 10:22 am

Oh my god. Would you like to Reinstall Windows ? You should not use Vista, Vista is the worst operating system ever made, too many errors and no updates for common problems. I suggest you to get Windows 7, or if you have XP just put in on, Vista is really one big fail of Microsoft Co.



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 6th December 2010, 5:36 pm

I did not think about trying to go back to XP pro.. My daughter can't afford 7 yet, so I will try that!
I'm with you I hate Vista, I never had anything but problems before I got 7!!!
Thanks, 2 heads are better than 1!!!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 6th December 2010, 6:20 pm

I just never have problem with XP sound or 7, i never used Vista because i saw what peoples talking about that 'OS' on internet, it's just too much buggy.

Try to reinstall Windows Vista and check Sound again, it might helps. If problem still appearing, just choose new OS.



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 9th December 2010, 7:17 pm

Sorry I haven't brought you up to date this week yet. I tried to replace Vista OS with XP pro and got a stop error (I didn't write it down) also a message to check BIOS version.
So I reinstalled the Vista OS in order for the computer to reboot correctly, still no sound and the CD/DVD coming in and out of being recognized . I will try XP pro again to see what happens and write the stop error down.

Would it be a possibility to create another partition to try and see if the sound works on Xp that way??
This is beginning to be a pain!!! Let me think


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 9th December 2010, 7:22 pm

Oh my god, too many errors Goofy Maybe you really have to update your BIOS, is that some really old computer or what ?

Naa, let's not try dual OS, have to many errors for now. Pain, yeah.. Try to catch up that message XP gives you, maybe it's related to some of hardware components.



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 9th December 2010, 7:30 pm

The computer is only 4 years old (HP DV6500 series laptop).... Just crapping out I guess.
It should have let me downgrade to Xp pro but would not, It did not even get to installing anything before the stop error and check BIOS message. When I reinstalled Vista OS According to updates the BIOS was up to date (for Vista).
Thanks Nazzgull!!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 9th December 2010, 7:39 pm




Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 11th December 2010, 3:58 pm

Want to bring you up to date.
I went ahead and installed Vista SP 2 and so far the CD/DVD is being recognized. The sound still does not work, but the SoundBlaster X-FI pro installed and she has sound with earphones. I haven't figured out if it is set up that way or if I can get it to use the laptops speakers. She may have to use external Speakers, but it is working for now!! Hooray!

I will let you know If I am able to set it up to use the internal speakers.
Thanks for all your help


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by Nazzgull on 11th December 2010, 4:23 pm

Nice information Smile Try audio from HP i give you in post above, I found on HP website for that model of laptops, maybe it helps.

No problem, I'm still here Smile



Nazzgull
Top Dog
Top Dog

Posts Posts : 2343
Joined Joined : 2008-08-03
Gender Gender : Male
OS OS : Windows 7 Professional
Points Points : 40475
# Likes # Likes : 1

View user profile

Back to top Go down

Re: No audio device installed

Post by houndmom on 11th December 2010, 5:23 pm

Yeah I tried the link but it did not work either. It was one that I had already installed earlier.
Thanks!!


If we have helped you, Please consider helping us, †make a donation.

Helping fight malware.

houndmom
Leader's Leader
Leader's Leader

Posts Posts : 1053
Joined Joined : 2010-04-27
Gender Gender : Female
OS OS : Windows 7 ultimate
Protection Protection : Bitdefender Total Security 2010
Points Points : 29787
# Likes # Likes : 0

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum